top of page

 קיומי מצטרף לגל השלישי CBT 

גישה קוגניטיבית-הומניסטית לטיפול בחרדות ודאגות

אחת המחלות החברתיות הנפוצות ביותר בעולם המערבי במאה ה-21 היא הבדידות והריק הקיומי (Existential Vacuum). הטכנולוגיה, הקדמה ומרוץ החיים משאירים פעמים רבות מאחור תחושת שייכות ומשמעות בחיים, ואנשים מוצאים עצמם מוטלים לתוך מרה שחורה, דיכאון וחרדה, אפילו שמבחינה חברתית הם נחשבים למצליחים מבחינה מקצועית וכלכלית.

 

נזקי תחושת הבדידות והריק הקיומי הם נרחבים ונוגעים בכלל האוכלוסייה – מבוגרים וילדים כאחד. מחקרים מראים כי הנזק ממצב נפשי זה גדול יותר מעישון חפיסה אחת ליום, כלומר תחושת בדידות וריק קיומי תגרום במשך הזמן להתפרצות מחלות אוטואימוניות ו/או כרוניות קשות הפוגעות בתפקוד ואף מסתיימות במוות. עד כדי כך שבמדינות שונות במערב, כמו בריטניה, יש כבר רשות מוסמכת ואף שר לענייני בדידות מטעם המדינה שתפקידו להגדיר ולייצר מענה אפקטיבי לבעיה קשה זו.

סדנא זו באה כדי לתת כלים לחשיבה והתמודדות עם בעיה חברתית זו תוך שילוב פרוטוקולים של CBT מתוך פרספקטיבה הומניסטית-קיומית. הסדנא נשענת על רעיונות הנובעים מהפסיכולוגיה הקיומית (Existential Psychology), שנולדה בשלהי המאה ה-19 כאשר אינטלקטואלים אירופאים (ניטשה, קירקגור) נזעקו לנגד המהפכה התעשייתית והחשיבה הרציונאלית המאפיינת את המדע המודרני, והנזקים שזו יצרה לטענתם במרקם החיים האנושי ובעיקר בתחושת החירות והמשמעות בחיים. במהלך המאה ה-20 רעיונות אלו קרמו עור וגידים בצורת הפסיכולוגיה והפילוסופיה הקיומית המוכרת דרך עבודתם של ארווין יהלום, ויקטור פרנקל, ג'אן פול סרטר, מרטין היידיגר, עימנואל לוינס ורבים אחרים. הטענה המרכזית היא כי רק מפגש אותנטי בלתי אמצעי, כלומר חווייתי ולא אינטלקטואלי, עם המצב הקיומי האנושי הכולל את סופיות החיים והחירות האנושית – יכול להרחיק את רוע הגזירה של הריק הקיומי והבדידות המלווה אותו. בסדנא זו נלמד כיצד ליישם רעיונות אלו בפרקטיקה הטיפולית.

המרצה – ד"ר יונתן דוידוב הוא עו"ס עם התמחות בטיפול בטראומה, וכן עמית הוראה באוניברסיטת חיפה. עבודת הדוקטורט שלו עסקה בתהליכי עיצוב זהות במצבי קיצון, ולאחריה המשיך ללימודי פוסט דוקטורט באוניברסיטת קולורדו בארה"ב שם התמחה בתחום אלימות וטראומה בילדים. ד"ר דוידוב עבד בטיפול קליני עם ניצולי שואה וכן עם חיילים נפגעי טראומה בעת התמחותו בתחום הטיפול בטראומה.

בשנים האחרונות התמקד ד"ר דוידוב בחקר אירועים משני חיים, תוך מיקוד בשאלה כיצד אנשים חווים ומתמודדים עם משברים קיומיים ונקודות מפנה דרמטיות בחייהם. מתוך מחקרו ובשיתוף פעולה עם ד"ר רוסו-נצר נולדה והתפתחה הגישה "אותנטיות קיומית", תחילה כתיאוריה, וכעת כפרקטיקה המיושמת בקליניקה בעבודה הטיפולית עם פונים על רקע הפרעות חרדה ודכאון, ומשלבת את הבסיסי התיאורטי עם כלים מתחום ה CBT והמיינדפולנס ('CBT קיומי').

 

מבנה הסדנא 3 מפגשים:

הקדמה –במפגש זה נלמד לחבוש את משקפי הפילוסופיה הקיומית ולהתבונן דרכם על עולם ההתנהגות האנושית. במהלך המפגש נענה על שלוש שאלות מרכזיות – מה היא החירות האנושית; מהן הדאגות הקיומיות; ולבסוף, מהי האותנטיות הקיומית, ומה מחדשת הפסיכולוגיה האקזיסטנציאליסטית לעומת הגישות המוכרות – הדינאמית והקוגניטיבית.

מבנה החוויה הסובייקטיבית האותנטית – במפגש זה נלמד להכיר את רכיבי המבנה של החוויה הסובייקטיבית וכיצד לזהות אותם בנרטיב המטופל. לשם כך נכיר את ארבעת אופני החוויה שהם הד.נ.א של כל חוויה סובייקטיבית: זמניות, מרחביות, גופניות ואחרים. ניעזר בטכניקת 'התמקדות' של ג'נדלין כדי להתחבר לפן הגופני של החוויה הסובייקטיבית האותנטית, ומשם נלמד לחקור את החוויה במישורים הנוספים של זמניות, מרחביות ויחסים עם אחרים.  

 

הדאגות הקיומיות ומפת ההגנות הפסיכולוגיות הנילווית – במפגש זה נלמד להכיר לעומק את מרכיבי התוכן של החוויה הסובייקטיבית הכוללים את ארבעת הדאגות האוניברסליות: מוות, חירות, בדידות ומשמעות. כמו-כן נלמד להכיר את החרדות הבסיסיות הנילוות לדאגות אלו, וההגנות הנפשיות שאנו מפתחים כנגד חרדות אלו.

מיקום וזמנים- שלושה מפגשים בימי חמישי, בבית הכט (מרכז הכרמל חיפה): 17/11/22, 24/11/22, 1/12/22. 

שעות הלימוד- 9:15-12:30 (4 שעות אקדמיות למפגש)

עלות- 600 ש"ח (כולל מע"מ). ניתן לחלק ל 2 תשלומים

 

לקריאה נוספת: לחץ

לטופס הרשמה- קורסי בחירה

לתשלום קורסי בחירה

bottom of page